Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Serda Kranda Akademi Nasıl Çalışır?

Akademi’nin yeni sezon programı belli oldu. Roman, editörlük ve gündüz dersleriyle devam eden program, yıl içerisinde pek çok farklı başlıkla yazı yolcularını ağırlayacak. Güncel atölyeleri incelemek ve satın almak için dükkan sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Atölyelerden önce gelin, sürecin dinamiklerine göz atalım:

  • Süreç tasarlar. Başlangıç noktası kişinin yazma isteğidir. Süreç ortaya çıktıkça sonuç zaten kendini var edecektir. Kaliteli ve dengeli bir yazım süreci, sonucu, yani ortaya çıkan yazınsal değeri dönüştürme gücüne sahiptir.

  • İnanç yasasını kullanır. Bu inanmaktan öte bir şeydir. Körü körüne inandığımız veya içimizde bir köşede unuttuğumuz inançlar yerine, aktif bir inanç sistemi yaratırız. Aktif olduğu için eyleme dönüşür, deneme yanılma süreçlerine girer, bazen yapar bozar, bazen yazar siler ama mutlaka ilerlemeye devam eder. İnanılan şeyin kendisini aşar ve inanma eylemi haline dönüşür. Önce yazabileceğimize, sonra belki bir roman yazabileceğimize, sonra harika bir eser yaratabileceğimize inanacağız. Bunları adım adım ama sürekli yazma inancını sürdürerek yapacağız.

  • Şefkatle yaklaşır. Bu hissiyat akademinin duygusal sisteminin mihenk taşıdır. Öğrencilerine, kendine ve eserler içerisinde yaratılan karakterlere şefkatle yaklaşır. Bu yaklaşım kişinin kendisini duygusal anlamda güvende hissetmesini sağlar. Ve bazen bu her şeydir. Yazmak, yazdıklarımızı başkalarıyla paylaşmak, onlardan gelen yorumları değerlendirebilmek psikolojik standartlarda bir ortam gerektirir. Şefkat duymak, anlamaktır. Anlaşma gücünün hüküm sürdüğü bir ortamda paylaşım büyür.

  • Disiplinlerarası çalışır. Edebi süreçleri birbirinden ayırmak imkânsızdır. Türlere bölünebilir fakat hepsi birbirinden bir parça taşır. Öykü Atölyesi’nde bir öykünün kurgusal yapısını incelemek o öyküye editörlük yapmaktır. Editörlük Atölyesi’nde kurgu ve kurgu dışı olmak üzere türlerin sistematik yapıları üzerine çalışılır. Bir roman, kökündeki minicik bir hikâyeden doğar, başka hikâyelerle büyür, budaklanır. Öykü Atölye’si bir Roman Atölyesi’nde büyüyebilecek filizler yaratır. Tüm bunları yaparken yazar adayı belirli psikolojik süreçlerin içinden geçer ya da sıkışıp kalır. Bu noktada eğitmen de disiplinlerarası bir yaklaşımla ona koçluk yapar ve farklı teknikler sunar. Akademi’nin kurucusu Serda Kranda bir yazar, editör, yazar koçu ve aynı zamanda bir eğitmendir. Akademi’de yer alan tüm eğitimler bu birikimlerin bir harmanıdır.

  • Sistemli çalışır. Sistem kurmak, bir yapının ilerlemesi için tasarlanan planlamadır. Disiplinli olmak, düzenli ve planlı çalışmak, adım adım ilerlemek, kişisel hız değerini seçmek, yazı temposunu sürdürmek gibi temel değerlerin hepsi bu başlık içerisinde devinir. Sistem, bir tane değildir. Sistem, her zaman aynı şekilde işlemez. Sistem, kişiye özeldir. Fakat bu kişiye özgü yazma sisteminin keşfedilmesi, mantıkla desteklenmesi ve ölçülebilir olması gerekmektedir. Atölyelerin her birinde kişi kendi yazı dinamiklerini tespit eder ve yavaş yavaş hızlanarak kendine bir sistem inşa eder.

Yıl içerisinde Akademi’de edebi bir eserin oluşumuna dair, okumaya ve derinleşmeye dair disiplinlerarası birçok atölye yer alacak. Oluşturulan her eğitim ve atölye serisi bu ilkelerle uygulanacak.

Bir noktadan başlamak, hayal edilen her noktaya erişebilmenin potansiyelidir.